Viljan att berätta

Mitt namn är Henric Öhman, och jag jobbar som programledare på Yle Fem:s morgon-tv-program Min Morgon.
Jobbet går ut på att komma upp med teman och gäster för programmet, att göra research kring ämnen och att sedan genomföra intervjuer i direktsändning varje vardag morgon. Ett jobb som kan vara både stressigt och tröttsamt med tanke på de tidiga morgnarna (jobbet börjar kl. 5.00), men som är desto mer givande, varierande och spännande både i och med mängden gäster jag får träffa varje vecka och spänningen i att göra direktsändningar.

Att jobba med tv var något jag började fundera på på allvar när jag studerade journalistik på Soc&Kom.
Jag sökte in till journalistikutbildningen främst för att jag gillade att skriva, men under studietiden insåg jag att jag tyckte det var ännu roligare att göra radio och tv. När man jobbar med nyheter – vilket är det man främst koncentrerar sig på på Soc&Kom:s journalistutbildning – får man vara lite mera personlig och kreativ i radio och tv än man får vara när man skriver för en dagstidning, vilket passade mig ypperligt. Numera jobbar jag inte med ”hårda” nyheter utan mera med aktualiteter och lite ”mjukare” ämnen, och trivs bäst då jag får ha glimten i ögat även om ämnena ibland gärna får vara både allvarliga ock komplicerade.

Mitt första tv-jobb var som programledare på barnprogrammet BUU-klubben. Jobbet fick jag under studietiden, efter att ha svarat på en annons i tidningen och varit på provfilmning. När jobbet väl var mitt insåg jag att jag trivdes otroligt bra med att jobba som programledare, och efter det har jag så småningom börjat se det som mitt huvudsakliga yrke. Att både få komma fram med idéer om innehåll, forma sitt eget budskap, och framföra det själv är något som passar mig bra.

Journalistyrket tycker jag att är kul främst för att man får ta reda på en massa nya saker varje dag.
Att ha privilegiet att få ringa i princip vem som helst och ställa en massa frågor om ditt och datt, och föra samtal med otroligt många intressanta och smarta människor är antagligen det mest givande med hela yrket. I programledarjobbet får jag dessutom utlopp för min vilja att uppträda, vilket ger det hela lite mera spänning och åtminstone för mig ger jobbet den lilla extra kryddan och möjligheten att vara kreativ och spontan i stunden som jag behöver för att inte bli uttråkad.

Det som jag insett att är gemensamt i de olika journalistjobb jag haft är att de alla går ut på att samla i hop stora mängder information och sedan försöka omformulera och organisera den informationen så att publiken på ett lätt
och förståeligt sätt kan ta den till sig. Även om man kanske kunde tro att jobbet som skrivande nyhetsjournalist, programledare i ett barnprogram, eller informatör för en kulturorganisation (några av de jobb jag haft) är väldigt olika, så tycker jag att de i själva verket är förvånansvärt lika till sin natur just för att de alla handlar om att förmedla och presentera information på ett bra sätt. I grund och botten handlar det om en vilja att berätta och förklara något för andra.

Om jag skall ge tips till någon som funderar över att bli journalist skulle jag säga att just viljan att formulera och berätta absolut är den viktigaste grundförutsättningen. Vad gäller verktygen man använder för att göra det – i ljud, bild eller skrift eller på något annat sätt – kan man alltid bli bättre på allihop genom övning, och många av färdigheterna kräver MYCKET övning, men har man inte viljan att berätta och förklara så blir det svårt att göra ett bra jobb som journalist.
I mitt programledarjobb skulle jag säga att det viktigaste verktyget är det egna språket, och om man funderar på att bli journalist lönar det sig absolut att göra allt för att lära sig använda sitt språk korrekt, men också att lära sig hantera det mångsidigt och kreativt. Det roliga med språk är ju att man aldrig blir fullärd, eftersom språket förändras hela tiden.
Mitt tips nummer två för någon som vill blir journalist skulle följaktligen vara att både läsa och skriva mycket, och att försöka att aktivt utöka sitt ordförråd och sin egen repertoar av stilar och genrer, för att kunna använda sitt modersmål så mångsidigt som möjligt. Inget förstör en bra intervju eller text så effektivt som ett irriterande språkfel eller obegripliga formuleringar.

Henric Öhman
programledare
Yle Fem