Rasism i Finland

Föreningen Yhteiset Lapsemme står för dagens kallsup.  Videon behandlar rasism i Finland och påminner om att den som inte ingriper då man bevittnar ett dylikt påhopp ger sitt tysta godkännande.

Här nedan följer några diskussionsöppnare om rasism som vi har använt i samband med visningar av den ovanstående filmen.

Frågor att fundera på och diskutera

Vilken form av rasism har du sett i media?

Vad är skillnaden mellan fördomar och rasism?

Vilka är de typiska formerna av rasism som unga möter?

Vad anser du är den värsta möjliga formen av rasism?

Berätta om någon verklig erfarenhet  av rasism och hur situationen slutade.

Har du själv någon gång gripit in vid rasistisk diskriminering? Om du har, hur?

Diskussionsuppgift för klasser

Eleverna delas upp i mindre grupper som behandlar situationer där barn och unga kan möta rasism eller diskrimination.  Varje grupp tilldelas ett scenario till vilket de skall försöka finna möjliga lösningar.  Metoderna och lösningarna kan variera från fall till fall.  Lösningsförslagen kan erbjudas till läraren.

Situation 1. Din kompis kommenterar en rap-video i Facebook genom att säga ”Vem lyssnar på såndär negermusik?  Alla negrer borde mördas!”

Lösningar: kommentera själv, kontakta ”Fobba”, berätta till föräldrarna, meddela administratören

Situation 2. Tredjeklassister stjäl mössan av en invandrarelev i första årskurs på vägen till skolan och slänger den på vägen medan de skriker rasistiska saker.

Lösningar: om man är äldre kan man gå och läxa upp dem, berätta till läraren, polisen, föräldrarna osv.

Situation 3. Du märker att din fotbollstränare konsekvent behandlar din lagamrat med rysk bakgrund dåligt.  Han skriker och skäller inte men ger inte honom någon speltid fast han är bra och skulle förtjäna det.  Tränaren tvingar honom dessutom i bland att springa extra varv utan någon egentlig orsak.  Tränaren utövar en fåordig men fullt synlig diskriminering mot lagkamraten.

Lösningar: berätta föräldrarna, tala försiktigt om det med lagkamraten, tala med de andra i laget osv.