Hijab, niqab, chador osv.

Det är inte länge sedan många kvinnor också i Finland, speciellt på landsbyggden, täckte håret med en skarf.  Trots det verkar många uppfatta en kvinna i hijab som otroligt provocerande.  Den upprepade misshandeln av en gravid kvinna i Stockholm, bara för att hon uppträdde beslöjad på gatan, känns väldigt störande och fel på alla tänkbara sätt.
Snubblade över ett intressant verk av Kiana Hayeri, en konstnär baserad i Teheran.  I “Your veal is a battleground”  visar hon fotografier på unga Iranska kvinnor både med och utan smink och slöja.

Ofta reagerar vi på saker som är främmande för oss.  Ta lite tid och titta på bilderna.  Att få stryk på grund av en huvudduk känns lika idiotiskt som att få stryk för att man inte har sminkat sig innan man går ut.

Kiana Hayeris bilder hittar du här.