If you dream it, you can do it

Jag heter Sarah och jag har en dröm. Den har alltid funnits där och den definierar mig. Jag andas den ur varenda por
och den finns i varenda ven. Den lyser upp min verklighet och gör en värld full av orättvisor och fel till en lite bättre plats, varje dag. En dröm ger åt tanken vingar, sjunger mössen i Disneys Askungen, och det håller jag helt med om.
Jag tror att tack vare min dröm kan jag göra mig själv lycklig. Lycklig för att jag kämpar, längtar, känner och andas för det dagligen. Det är en häftig känsla att vilja något så mycket. Och en fantastisk drivkraft och ett bränsle som för mig framåt i livet.

Idag, vid 24 års ålder jobbar jag som musikalartist på en av Finlands största teatrar. Det betyder att jag får sjunga, känna, dansa och förmedla känslor på en scen framför fullsatt sal fem gånger i veckan. Skulle någon ha berättat det här för fyraåriga Sarah som stod framför spegeln med borsten i handen och sjöng igenom alla Celine Dions låtar skulle hon nog inte trott sina öron. När jag var sju år skulle vi rita en teckning i skolan. Teckningen skulle beskriva vad vi ville bli
när vi blev stora. Jag ritade en tjej på en scen, med en mikrofon i handen och toner kom från hennes mun.
I barndomen ville jag lära mig alla sånger samt danser från Sveriges Melodifestival och alla Arvingarnas låtar,
och någonstans mellan det och musikalerna jag såg på Wasa Teater föddes en dröm och en gnista som följde med mig genom hela min uppväxt. Och som nu i efterhand alltid har lyst så otroligt klart. Jag förstod bara inte då hur långt en dröm och en flammande gnista verkligen kan ta en!

Allt jag gjort här i livet har lett fram till var jag står idag. Men en av de avgörande faktorerna var att min studiehandledare i gymnasiet hjälpte mig i rätt riktning: Musikalakademien i Umeå! En tvåårig yrkesutbildning
inom musikal i samarbete med Royal Academy of Music i London. Där formades jag, lärde mig allt jag kan idag.
Jag hittade den jag var och utvecklades i massor. Så mycket att det inte ens går att beskriva i ord.

Två år gick snabbt och vips var jag tillbaka i Finland både klokare och mera erfaren med en praktikperiod i London samt en praktikplats i Norrlandsoperans uppsättning av West Side Story bakom mig. Året som följde var ett enda stort jobbsökande, många nej och hopplöshet. Tyvärr innehåller denna bransch inte bara glitter och glamour utan även den bekanta känslan av otillräcklighet. Men jag gav aldrig upp. Allt som är menat kommer att ske och i våras blev jag utexaminerad från min andra musikalutbildning, en fortbildning här i Finland där jag fick ett otroligt stort kontaktnät och chansen att göra en huvudroll på Åbo Svenska Teater. De trodde på mig, och det var guldvärt!

Den dagen beredde väg för där jag står idag! Med dubbelutbildning i musikal, två huvudroller i bakfickan och en drömroll som jag gör precis i detta nu. Jag fick ett förtroende och en chans. Och ett kontaktnät värt alla skatter i hela världen. Det är precis det man behöver i denna bransch. Du kan vara hur duktig som helst men utan kontakter och förtroende trampar man i trögflytande lera. Man måste skapa sina egna möjligheter, alltid sträva till att bli bättre och framför allt aldrig tappa hoppet och tron. En eld kan vara lite svårtänd, men bara glöden finns kommer det alltid att brista ut en varm låga som kan göra underverk. Låt inget eller ingen stoppa dej. Skapa din egen lycka – ingen annan kommer att göra det för dig!

Känslan av att känna sig stolt över vad man åstadkommit är fantastisk. Att vara stolt över att man inte gav upp.
Stolt över att de fina möjligheter man fått och tagit vara på. Jag kommer aldrig sluta jaga min dröm. Den kommer ta mig vidare på spännande stigar här i livet. Jag har en dröm. Vill ni se hur det ser ut i praktiken? Kom och se Les Miserables på Tampereen Teatteri!

Sara Nedergård
Musikalartist